16 november 20:00 uur Dear Comrades

 

 

Dinsdag 16 november | aanvang 20:00 uur

Regie: Andrey Konchalovskiy
Cast: Yuliya Vysotskaya | Vladislav Komarov | Andrey Gusev
2020 | Rusland | Drama | 116 minuten

Historisch drama in zwart-wit van de Russische meesterregisseur Andrej Kontsjalovski, over de arbeidersstaking in de Zuid-Russische stad Novotsjerkassk, die in 1962 gewelddadig de kop werd ingedrukt.

Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouwe communist die tijdens WOII vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders.

De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Liudmila is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ze gaat wanhopig op zoek naar haar dochter. Het verhaal van deze aangrijpende Russische film is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt.

De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië in september vorig jaar bekroond met de speciale juryprijs en was de Oscar-inzending voor Rusland.